Thursday, October 27, 2011

Wh0 Are YoU TaLkiNg To??


Assalam and HELLO BLOGER’s! 

Hari ni kembali menyapu sesawang2 yg tumboh dkt dlm blog neh.. iskkkk lame nye ta menghapdet..
Okeh ari ni tamau cite panjang2 dgn merepek2 smbil mkn kerepek.. straight to tha puint!
Dah beberapa hari ni aku asik keluar je.. haha ala2 x reti nk dudok diam.. so beberapa hari ni jugak lah aku nmpk MCM2 jenis perangai.. hurmmm.. dan hehari jgak aku dgr org dok becerita MCM2 pasal org lain... so aku just nk share something utk semua org.. kita sama2 fikir sama2 renung..

*SILA KOSONGKAN MINDA ANDA SAAT MEMBACA ENTRI INI*

Selalu kita dgr org becerita perihal buruk org lain dkt kita kan? Or mungkin kita sendiri tanpa sedar menceritakan ttg perihal buruk org lain yg kta knal/tidak kpd org yg kita kenal? *sigh*
Tapi pernah tak kita sedar apa yg kita ceritakan tu sebenanya sama mcm kita menceritakan ttg diri kita? Sebab apa aku cakap mcm ni?.... ok tgk nih....

Ok penah x alami benda ni? PENAH? TAK PENAH?

Bila kita cerita dkt org ttg hal perihal org lain sama la mcm kta ckp hal kita sendiri... kalau kita ckp buruk psl org sama kta ckp buruk pasal diri kta.. kalo kta ckp hal baik bermakna kta cerita hal baik psl diri kita... knp aku definasikan benda ni sama dgn cermin? Ok cuba korg buat benda ni... mcm dlm gmbr tu bediri dpn cermin lepas tu korg cerita pasal org yg kau nak umpat tu... sapa yg kau nmpk? Bayang diri kau kan? Itu bermakna reflaksi diri kau? Betul kan? Jadinya sama la kau cerita ttg hal kau..

Kadang2 kita tak sedar, bila kita dok ckp pasal org kita x tau benda tu jadi balik dekat kta... cth mcm student dok mengata kwn ni malas apa semua.. sama lah dgn kau ckp diri kau malas, so ta payah nk ckp hal org sbbnya kau sendri tau kau 2x5 haaaa! Tu sama dgn seploh! :D  lepas tu.. ta payah la sibuk2 nak amik tau hal kelambu, kain dalam org (bagi yg dh kawin) sbb kdg2 kita x seda dok kita sibok pasal org kita sendiri ta tejaga... ingat apa yg kita dok ckp hehari 2 doa.. so bila kita ckp pasal org kita doakan benda tu jd dkt kta.. kta ckp kwn ni x bagus... makna kita doa diri kita ni x bagus.. kta dok ckp org tu dgn laki dia mcm ni mcm tu.. sma mcm kta ckp kta dgn laki kta cm ni cam 2... *sigh* 


Okeh aku jumpa gmbr ni masa aku dok usha2 google tadik....

Ttg critic.. betullah apa yg katun tu ckp “IF NOTHING BAD IS EVER SAID, NOTHING GOOD WILL EVER GET DONE”.  Tapi INGAT! X semua yg kita buat yg kita nk critic tu betul, kena dgn tmptnya.. fikirkan jugak ttg hati n perasaan org jgn main BOH je apa kau nk ckp.. fikir dulu sblm menutur kata... sebab dalam islam sendiri dah ajar 6 cara utk kta practickan cara utk bertutur...

  1. Qawlan Sadida :- direct to the point
  2. Qawla Baligha :- efisyen dan efektif
  3. Qawla Masyura:- lemah lembut, kwl emosi, tidak marah
  4. Qawla Layyinan:- manis didengar
  5. Qawla Kariman – mulia dan hormat
  6. Qawla Ma’rufa:- baik & sepatutnya

So kenapa nak jugak guna words yg boleh menyakitkan org? Sedangkan islam itu telah berikan kita cara tutur kata yg cukup indah k *aku pon sebenanye tgh ckp dgn diri sendiri nih*

Kata2 ini di ambil dr seseorg yg hampir dgn aku.. renungkan kata2 ini... “Misfortune that happened to us is sometimes not due to fate, but due to our negligence on the instruction of Allah & the wrongs we do to our family & others.. “
Ok lah cukup utk hari ni... sambung lain2 hari k maaf kalau ada sesiapa yg terasa dgn entri kali ini... bukan ingin mengatakan salah sesiapa cuma entri ini juga satu entri utk aku muhasabah diri sendiri  :).. Wassalam...

Monday, September 26, 2011

BenCi, MaRah, GeraM, SediH!

Hello blogers! agak lama x menghapdet blog nih kan :D dah mcm sarang laba laba dah rasenye... errr komen sikit pasal tajuk entri? hahaha.. yes itu sememangnya mood saya pada mlm ini.. ntah tetbe semua rasa dtg betandang sekali harung.. mungkin sbb statement seseorg? ouh ye krn statement itu cukup jelas! :D well... takkan marah, takkan benci, takkan geram or sedih kalau dr awal dia berterus terang hal perihal diri dah berpunya tp jgn smpai buat org tunggu bertunggu tertanya2 apa kesudahannya... penah menangis sbb ntah aku sendiri x tau nk explain mcm mana.. aku penah jugak la nangis sbb dia tp dia x sedar kot sbb itu.. skrg ni tertunggu2 pulak jwp dia.. mungkin dia masih x sedar lagi hakikat tu.. haihh dh malas dh aku nk fikir cuma terkila dgn perangai jejaka2 nih betol la kata org "tak semua benda yg kita rasa milik kita adalah milik kita" mungkin kenal dia satu rahmat, tp x penah anggap satu kesilapan.. silapnya cuma sbb meletak hati di situ..

You are just stupid when you can't even tell me the truth!

Sunday, August 28, 2011

25 March 1992 - 27 Ogos 2011 (NUR AQILAH NOOR AHMAD) dalam kenangan

Bismillahirahmanirahim
GAMBAR TERAKHIR ARWAH BERAYA DI RUMAH


                                                               
NOOR AQILAH NOOR AHMAD, DALAM KENANGAN (25 MARCH 1992-27 OGOS 2011)


                                             AL - FATIHAH
  
Kenangan itu sentiasa akan ku bawa bersama



      Macam x percaya smlm bila aku dpt call dr yana.. call yg aku mula2 ingat just a call to say "hello babe!" but i was definetly wrong! I mean TOTALY WRONG! when actually that call is to told me that my best girlfriend has gone in an exident near ballamy road..  sungguh rasa x percaya.. unbelievable but that is the fact.. the truth that i have to take.. she's already gone.. sedih? mmg aku sedih, mmg aku sayu.. tapi aku tahu Allah lebih sayangkan dia.. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik utk dirinya..

     SAHABAT mcm x percaya yang engkau dah tak ada, mcm masih terngiang2 suara kau, gelakkau, masih terlihat2 kelibat kau masih terasa setiap sentuhan kau.. "Ya Allah kau ampunkan lah dosa2 arwah, kau tempatkan lah dia di kalangan org2 yang beriman ya rab, kau sejahterakan dia dgn taufiq dan hidayah mu.. Ya Allah kau pelihara lah dirinya bersama dgn mu, sesungguhnya engkau sebaik2 perlindung. Ya Allah hamba mu yg satu itu telah pergi menemui mu, sambutlah dirinya dengan senyum, peluk dan cium mu ya Rab, hanya kepada kau kami memohon dan meminta, hanya pd kau kami mohon pertolongan .. AMIN ya Rab Al-AMIN...."


Conversation Terakhir aku dengan arwah 1 Ogos 2011
utk pengetahuan lanjut klik sini 
Kau Sahabat Kau Teman

Friday, August 12, 2011

-EnTry YaNg BerSaraNg-

Assalamualaikum.. and hello everyone!!!!
woaaa.. lamanye x hapdet blog neh.. dah bersarang marang dah ni.. iskiskisk... ok people firstly i would like to say selamat menyambut bln ramadan *adess mcm dh terlambat je kan* pejam celik pejam celik hayooo dah masuk bulan 8 dah.. n dah masuk minggu ke 10.. hahaha mmg lah dah masuk tahap cipanzi punya busy bekoyan koyan lah kijerye.. bnyk sgt2 kijenye.. haihhh ade jugak lah rasa mcm jin tak cukup tanah kalau nak berjalan.. so amacam dah prepared utk raya? baju raya? kasut raya? apa2 yg berkaitan dgn raya? hahaha * dh mcm masuk zaman dolu dolu lak asal raya je semua nk baru....* heh... otak mcm tepu pulak la nk menghapdet blog nih.. iskiskisk... ok la seme nnt sok sok kite sembang mambang lagi yerk :D hihihi

Tuesday, April 5, 2011

We...- Bab 2


BAB 2: KENAKALAN MEREKA

            “Anne!” laung Yana dari koridor kelas atas.
“Huh..amenda Yana?” sahutku, sambil mendongak ke atas.
Sambil tersengih sungging kambing, Yana menunjukkan isyarat “tunggu jap” dengan pantas dia menuruni tangga kebawah.
“Cepat la weh.. aku da panas ni tau tak?” jerit ku pada Yana.
Tercungap-cungap Yana, sebaik sampai dekat aku.
“huh.. kau ni kan Anne memang nak bunuh member laa.. senak perut aku dowh!” rungut Yana.
“hahaha… baru lari sikit dah mencungap, tu la kau. Aku ajak jog tak mau ni baru lari turun tangga sikit dah tecunggap sana sini.. hapa da..” kata ku sambil mengangkat kening double jerk pada Yana.
“Wehh, tolong aku boleh?” soal Yana.
“Tolong amenda? Tolong kau kawen lari sorry ahh der aku tak dapat tulung. Hehehe…” kata ku pada Yana.
“Bukan tu la ngok! Tolong aku sorokkan benda nih..” handphone, mp4, compact powder, eyeliner semua dia keluarkan.
Tebutang seketika mata ku melihat segala benda alah tu.  “Apa kes ko bawak benda-benda nih? aduii… sorok locker aku ah ni?” ujar ku.
“Heeee…cam tak biase lak kau neh! Mana lagi nak sorok kalau bukan locker kau? Hehehe… Please please please babe… kite orang dah tahap cipanzi nak teberanak dah ni pikir mana mau sorok benda-benda nih. Spotcheck kot? Kau sorang je lah harapan kami!” sambil tersenyum sungging unta Yana, mentransferkan semua bahan-bahan jenayah kat aku, haru sungguh la kawan aku yang sorang ni ha!
Perlahan-lahan aku masuk ke library dan terus ke bahagian locker librarian.  Mata meliar melihat keadaan sekeliling, “ok line clear” dengan pantas aku meletakkan ke semua bahan jenayah yang di beri Yana, tadi ke dalam locker aku. Beres!

Rupanya tanpa aku sedar ada sepasang mata yang melihat perlakuan ku.  Dan dia yang melihat itu rupanya bakal mengubah seluruh hidup ku….
To Be Continue...

Monday, March 14, 2011

TaLk BoUt LiFe...

Kadang-kadang tanpa kita sedar ada benda yang kita buat boleh menyebabkan orang lain menangis, dan dalam masa yang sama ada benda yang kita buat boleh menyebabkan orang itu tertawa gembira. Pelik? Tapi tu lah dasar hidup manusia yang penuh dengan cerita bahagia dan cerita yang pahitnya ibarat hempedu di dasar hati. Well obviously things are easy said than done.. that is what we always say. Yet to know kadang-kadang without kita realize pon benda yang kita buat tu boleh menyebabkan orang rasa senang untuk bekerja dengan kita. Hatta haiwan pon senang mendekati kita. Hati siapa yang kita jaga? Hati siapa yang kita sakiti? Perlu kita lihat terlebih dahulu sebelum menyoal kepada orang lain tentang kenapa kita yang dikhianati? Mungkin itu antara cerita sedihnya. Tapi cuba lihat dengan menggunakan mata hati bukan melalui mata kasar. Kerana mata hati lebih celik berbanding mata kasar. Mata hati lebih halus penglihatannya sehinggakan adakalanya penipuan yang sebesar zarah tu pon dapat dikesan hebat! Love life lives life... kalau selama ni kita hanya mendengar kata-kata orang tentang kita, kenapa tidak sekarang biar orang pula yang mendengar kata-kata kita tentang diri mereka? Diam tak bermaksud bisu, tak dapat melihat tak bermaksud tuli, tak mendengar tak bermaksud pekak tetapi dan DIAM, BUTA,PEKAK itu jugak tak bermaksud dia PENGECUT.

So why bother bout others life? Kalau hidup sendiri pon belum tentu ada hala tuju? Lihat diri sendiri sebelum kau mengata orang lain.  Tenung dasar diri sebelom kau nak ‘condem’ orang! Apa kau fikir dengan barang-barang branded kau. Kau dah cukup bagus untuk orang lain? Apa kau fikir dengan 4 flat kau, kau dah terlampau bagus? Fikir lah. Barang branded bole jugak jadi branded ciplak! 4 flat kau hari ni apa mungkin kau dapat 4 flat di hadapan Allah? Kalau diri kau tak pernah ingat nak sujud, dahi menyentuh tanah bumi? Apa yang kita ada kat dunia ni belum tentu dapat menyelamatkan diri kita dekat akhirat kalau hakikatnye diri sendiri tu dah lupa asal usul kejadian alam! Kau kata hey buta! Tak nampak ke orang jalan? Lantas kau ketawa gembira. Sungguh kau bodoh! Sebab apa? Kau dah tau dia buta yang kau lagi nak mengata dia kenapa? Maknanye kau lagi buta... Kurang-kurangnye dia buta mata kasar tapi kau.. kau si buta tuli mata kasar dan mata hati sebab tu kau kata dia macam tu!! Sama la jugak macam kau kutuk orang pekak bisu, yang sebenarnya kau tu yang pekak dan bisu. Pekak bila kau tidakkan kata-kata Allah, bisu bila kau langsung tak ingat nak menyebut ayat-ayat Allah.

            Jadi kenapa harus nak melatah melenting bila orang berkata tentang kau? Sedangkan kau yang mula mengata mencaci orang? Hebat sangat ke mengata mencaci orang? Tak boleh fikir positif? Bukak otak dalam kepala untuk mencari jawapan bukan dengan sekejap-sekejap salahkan orang caci sana sini. OTAK CONSERVETIF terlalu sempit nak befikir. Kau kata orang fikir sempit tapi kau pon sama, kau kata orang tu kampung? Hey! Tak ada kampung tak ada bandar. GOT THE PIC? Sekarang ni kau fikir kenapa kau kata hidup aku susah, semua orang asik nak cari pasal dengan aku, semua orang tak puas hati dengan aku. KAWAN, sila duduk satu tempat dan lihat fahami dalam diri kau apa kau buat kat orang lain betol kau tak kacau orang? Betul kau tak khianati orang? Lihat dengan dasar hati kau, bukan dengan mata kasar tuli kau. MUHASABAH diri tentang apa yang kita lakukan, mungkin ada salah silapnya. Bukan pelajar sahaja yang kena MUHASABAH, kalau awak seorang GURU, MAJIKAN, CEO, COO, hatta apa sekali pon pangkat awak dalam dunia ni kena jugak MUHASABAH diri. Trust me kalau kau sekadar pointing semua kesalahan dekat orang HELL-OO kau takkan dapat puaskan hati kau, jangan terlalu EGO untuk mengakui kesalahan sendiri.

TO LIVE WELL OR LIVE HELL.. YOU CHOOSE.......

Wassalam...

Thursday, February 3, 2011

We...- Bab 1


BAB 1: BACK TO SCHOOL!!!
3 Januari 2008
0730 pagi.

“Kkriinggggg” loceng di bunyikkan. Suasana di tapak perhimpunan kedengaran gamat dengan suara para pelajar yang tak habis – habis bercerita, maklum la cuti sekolah baru habis macam-macam cerita yang nak di sampaikan pada kawan-kawan, ada yang melancong, ada yang bekerja tak kurang ada yang hanya membuat taik mata and body builder je kat rumah! Haih! Macam-macam budak- budak ni. Aku menjengahkan kepala ku sedikit mencari kelibat rakan-rakan yang lain, tapi tak nampak lagi batang hidung mereka. “mana budak-budak ni pergi eh?” soal ku dalam hati.
           
            “Yo Anne!” kedengaran nama ku di panggil, aku menoleh. Kelihatan di belakang ku, Najwa, Jea, Zila, Yana, dan Zaty di belakang ku tersengih macam kerang busuk! “kau orang pe kes? Sengih-sengih cam kerang busuk nak kena rebus? Biola ke ape? Miahaha” kata ku pada mereka. “hek eleeee minah ni, baru bukak sekolah da bagak cam hape tah. Tak de la kite orang sengeh la sebab kau boleh tak perasan kite orang kat pondok tepi bilik kebal tuh. Ahaha.. bejaya jugak idea si Naj nih nak kene kan kau pepagi buta kat sekolah terchenta neh!” kata Jea pada aku sambil tergelak. Aku mencerun tajam padan Naj. Najwa buat muka selamba, aku pandang Zila, dia pulak buat-buat tak tau apa, aku pandang Yana, dia kata “ What? Aku lom buat jenayah lagi la!” last last aku tergelak lantas aku mula memeluk mereka satu persatu. “ Hell! Wendu tahan chipanzi nak beranak sama korunk!” ujar ku pada mereka. “We missed you too Anne!!!!” serentak itu kami berpelukan lagi sehinggalah...

Keadaan seluruh tapak perhimpunan yang tadinya hinggar binggar menjadi sunyi sepi. Aku lantas memusingkan badan ku menghadap ke pentas kembali. Kelihatan pengerusi majlis Puan Nur’Azah naik ke pentas dengan cerianya “Assalamualaikum, dan salam sejahtera murid-murid.” Salam bersambut oleh para pelajar. Puan Nur’Azah meneruskan kata- katanya “ pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat kembali kesekolah. Lama awak semua cuti harap-harap tak ada yang datang hari ni dalam keadaan cedera parah ya. Hehe” ujar beliau sambil tergelak kecil. “Baiklah sebelum kita memulakan perhimpunan rasmi kita pada hari ini, kita mulakan dengan bacaan doa dan nyanyian lagu Negara ku, negeri selagor, bahasa jiwa bangsa dan terakhir lagu sekolah. Pelajar diminta bersedia.”  Dengan itu kedengaran lagu Negara ku di mainkan, para pelajar mula meyanyikan dengan penuh semangat. Habis sahaja ke bacaan doa dan empat-empat lagu dinyanyikan barulah para pelajar dibenarkan duduk.

            “Huishhh! Naik lenguh kaki mak ni nyah oii! Bukan main lama lagi nak habiskan lelagu tu semua, per dorang ingat kaki kita ni kaki robot ke ape? Hishhh… one thing I hate so much bout perhimpunan mase kita kena bediri lelama cam ni nyanyi semua lagu-lagu tu sampai habis. Sakit kaki aku ni wess!!” komplen Jea kepada kami. Aku hanya memandang dan tersenyum “weyy Jea! Kalo kau nak senang kau pegi la buat sekolah bapak kau sendiri habis cite suke hati kau nak letak rules and regulation dia apa. Ahaha tak yah kau nak memekak complain kat telinga kami orang yang tak tahan nak dengar bebelan unggas kau tu! Kahkahkah..” aku rasa macam nak gelak gengguling masa pandang muka anak pakcik Afian tu. Nur Najehan bt Afian sapa tak kenal si tinggi lampai yang banyak mulut and banyak complain tu. Kalau ikan kat sungai tu boleh dengar dengan ikan-ikan mati dengar dia punya cekadak. Banyakkk bising!!!

So blabla… macam biasa perhimpunan first week sekolah dimulakan dengan pembuka kata dari Puan Pengetua. Haih! Memang berzaman lah kan kalau nak tunggu Puan Pengetua nih nak habiskan dia punya ayat-ayat pembuka bicara. Aku yang dekat bawah ni dah macam orang nak berchenta dengar. Punya tersengguk-sengguk tahan ngantuk. Aku pusing tengok budak-budak kelas aku ramai dah buat kerja sendiri, yang bersembangnya, yang dok main sudokunya, tetiba.. jeng..jeng..jeng.. aku dah nampak mangsa aku. Ngaaa.. sedap kau tidur ye Mir.. tunggu jap eyh… aku pon apa lagi dengan pantasnya aku  memulakan jenayah pertama aku di sekolah terchenta pada hari pertama..
           
            “dubbb” dengan tak rasminya belakang Amir kena baling dengan batu kecik. “woiiii.. sape yang main baling batu ni? Sakit la.” Secara auutomatik Amir menjerit tanpa dia sedar yang hehe.. Puan pengetua tengah dok khusyuk bagi syarahan dekat depan terus mencerun tajam pandang dekat Amir. Aku pun apa lagi cepat-cepat la belakon baik kononnye aku tak tau apa-apa. “ Amir Naufal Azhar!” mak aiii penuh tuh nama budak nih kena panggil. Tetiba hati aku cam tak berapa nak sedap pulak, ni sure la ni kene call in masuk bilik disiplin la ni and it is Amir’s worse night mare!....


            “Gedegangggg” pintu kelas di tolak kasar. Amir masuk dengan wajah menyinga. Back girl’s yang terdiri daripada aku, Najwa, Jea, Zila, Yana, dan Zaty dah pandang sesama sendiri, cuak jugak la kita orang tengok muka Amir yang macam dah nak bertuka jadi green man a.k.a hulk.  Aku buat-buat tak endah, pura-pura busy cari jawapan untuk soalan literiture yang Puan Lee bagi tadi.

            “ Weyy Anne! It was you rite? You’re the one who throw the rock on me?” dengan mata yang menyinga Amir memandang dan menyoal ku tentang hal yang berlaku di tapak perhimpunan tadi.“ Excuses me Mr. Amir Naufal Azhar! Do you have any prove to charge me with that kind of tuduhan?  Why should I throw it to you? I had nothing to do with this! Show me the proof first sebelum nak tuduh aku macam-macam.” Lantang aku bersuara, wahal dalam hati ku tuhan je yang tau macam mana cuaknye aku masa tu. Mau tak, si Amir ni bukan boleh percaya naik angin dia semua boleh kena kuntau.

Kelas sunyi seketika memerhatikan pertelingkahan antara aku dan Amir. Kami berbalas pandangan, walaupun aku gugup, aku tetap mencuba untuk melihat ke dasar anak mata Amir. Menyembunyikan kesalahan yang terang-terangan aku buat! “fine then if kau tak buat, but I’ll make sure those  yang buat aku kena bungkus masuk bilik disiplin tadi dapat balasan dia!” seraya dengan itu Amir pergi dari tempat aku.

 “Goshhh.. first day at school and aku dah mula buat hal.. hurmmm.. apa la nak jadi denga kau ni Anne , perangai tak berubah-ubah still nak jadi penjenayah sekolah ape hal?  Nasib baik tak kantoi tadi.” soal ku pada diri sendiri. Betol la aku ni memang sengaja tempah bala and maut memang SENGAJA! Haih! Kalau nak di ikut kan pun bukan aku sengaja nak buat cam tu aku secara tak sengaja je terkena dia okey? Dia tu yang EMO bagai nak rak ape hal? Tetiba nk menjerit dekat hall macam tu memang padan la pon kalo kene panggil dengan mama kesayangan puan pengetua la kan? Ehh.. tapi betol la pun aku tak bersalah kan? Ermm.. ntah la aku pon dah confuse tahap giga tak ingat nih.. aihh lantak lantak! Malas pikir! Tak payah pikir! Usah pikir! Hishhh…
To Be Continue...